YARA İYİLEŞME SÜRECİ
YARA İYİLEŞME SÜRECİ
Vücutta meydana gelen yaraların iyileşmesi için biyomalzeme implantasyonu yaygın olarak kullanılmaktadır. İmplantasyon sonrası vücut içerisinde enflamasyon ve yara iyileşmesi olmak üzere iki süreç başlar. Yaralar, birbirini takip eden birtakım aşamalardan oluşan karmaşık dinamik bir süreç neticesinde iyileşir. 1 ile 5 gün arasında süren yara iyileşmesinin ilk aşaması, doku sıvılarının yara bölgesinde birikmesi, artan kan akışı, hücre ve fibroblast proliferasyonunu indükleyen enflamatuar tepkiyi içeren aşamadır.
İkinci aşama 5 ile 14 gün arasında sürmekle beraber, bu aşamada yara içinde fibroblastik aktivite ile fibrin ve fibronektin oluşumu ile birlikte, kolajen oluşumu ve birikiminde artış meydana geldiği, dolayısıyla yara kapanması veya daralmasının başladığı aşamadır. İkinci aşama 14. günden sonra, kolajen liflerinin lifli bağ dokusunun çapraz bağlanma ile birlikte yeniden düzenlenmesi ve olgunlaşmasının görüldüğü üçüncü aşama ile birleşir. Enfeksiyon, ödem (şişlik) veya sıvı boşalmasının minimum olduğu durumlarda iyileşme sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.
Mekanik etkenler ve enfeksiyon durumu yara iyileşmesindeki komplikasyonların ana nedenleridir. Bu tip komplikasyonlar ile karşılaşmamak için, biyomalzeme seçiminde malzemenin mekanik özelliklerine dikkat edilmeli ve steril olan ürünler kullanılmalıdır.