SICAKLIK ÖLÇÜMÜ YAPAN AKILLI CERRAHİ İPLİKLER, YARA İYİLEŞMESİNİ KONTROL EDEBİLİR
SICAKLIK ÖLÇÜMÜ YAPAN AKILLI CERRAHİ İPLİKLER, YARA İYİLEŞMESİNİ KONTROL EDEBİLİR
Tıbbi cihaz sınıfına giren cerrahi sütürler uzun yollarına katgüt ve ipekten başladı, ancak şimdi 3.000 yılda en büyük değişikliği yapmak üzereler. “Akıllı” sütürler, yara enfeksiyonunun yerini bulabilen, belki bir gün bu yaraları iyileştirebilecek, ultra ince sensörler içerir.
Sütürler, silikon membranlardan ve altın tellerden yapılan sensörlerden oluşur ve sadece birkaç yüz nanometre kalınlığındadırlar. Bu sensörler, sütürleri oluşturmak için polimer veya ipek şerit içerisine sarım biçiminde yerleştirilir. Farklı cerrahi iğneler (yuvarlak, keskin, künt iğneleri vb.) ile kullanabilmeleri, yaranın kapatılmasında ve düğüm atılmasında kolaylık sağlaması için sütürlerin esnek olması önemlidir. Bu nedenle sarım şekli çok önemlidir. Sargı modeli, hassas, kırılgan silikon sensörlerine en az baskı uygularken, atravmatik cerrahi sütürlerin dönmesine ve çekilmesine izin verir.
Günümüze kadar iki tip sıcaklık sensörü geliştirildi. Bunlardan ilki, sıcaklığın etkisiyle direnci değiştiren platin nanomembran dirençtir. İkincisi, sıcaklığa bağlı olarak akım çıktısı veren silikon diyodu temel alan bir sensördür. Bu sensörler enfeksiyonun tespit edilmesini sağlar. Sıcaklık artışı, yara enfeksiyonu belirtilerinden biri olduğu sürece, yerleşik termometreli cerrahi iplikler erken uyarı cihazı olarak kabul edilebilir. Sıcaklık vermek ve yaranın iyileşmesini sağlamak için sütürler için bir ısıtıcı da vardır.
Bir sonraki adım, cerrahi sütürün kablosuz hale getirilmesi ve komutla verilebilecek ilaçlarla nasıl doldurulacağını keşfetmektir.