ÖN ÇAPRAZ BAĞ (ACL) YARALANMALARI

Blog TRÖN ÇAPRAZ BAĞ (ACL) YARALANMALARI

ÖN ÇAPRAZ BAĞ (ACL) YARALANMALARI

ÖN ÇAPRAZ BAĞ (ACL) YARALANMALARI

ACL yaralanmaları yaygın görülen bir durumdur. Futbol, basketbol, jimnastik gibi çeşitli spor dallarında sıklıkla rastlanmaktadır. Genellikle ani durma, yön değiştirme, dönme gibi hareketlerden gerilerek yırtılabililer. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

Diz eklemi, uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasında ki bağlantıyı sağlamaktadır. Femur, tibia ve patella’dan (diz kapağı) oluşan üçlü bir yapıdır. Bu kemikler kalın kıkırdak doku ile kaplıdır. Kıkırdak yapısı sayesinde kemik yüzeyler, sürtünme olmadan kolay hareket ederler. Bu iki kıkırdak yüzey arasında (femur ve tibia) C veya yarım ay biçiminde menisküs adı verilen sert kıkırdak yapı vardır. Menisküsler yastık görevi görerek ağırlık aktarımının dengeli bir şekilde iletilmesine yardımcı olur.

Diz bölgesinde 4 ana bağ vardır. Bu bağlar femur ile tibiayı bağlar. Diz merkezinin ön kısmında bulunan ön çapraz bağ, tibianın dönmesini kısıtlamak ve ileri doğru kaymasını önlemekten sorumludur. Dizin arka kısmında yer alan bağ ise arka çapraz bağdır ve tibianın geriye doğru harektini (kaymasını) önler. Stabiliteden sorumlu olan bağlar medial kollateral ve yanal kollateral bağlardır. Medial kollateral bağ diz içindeki stabiliteyi sağlarken yanal kollateral bağ ise, dizin dış stabilitesini korur.

Diz yaralanmalarında muayene sonrası röntgen ve MRI yöntemleri kullanılarak çapraz bağ yırtığı olup olmadığı kesinleştirilir. Kemikte yaralanma olup olmadığı tespit edilir. Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi operasyonla tedavi yapılır. Bu ameliyat sağlık sektöründeki gelişmeler ile atroskopik teknikle kapalı olarak yapılabilmektedir. Hastanın iyileşme ve hastanede kalış süresini kısaltmaktadır.

Ön çapraz bağ (ACL) ameliyatında ACL Kapalı Loop kullanılmaktadır.

ACL Kapalı Loop (ACL Closed Loop), ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilenden (UHMWPE) oluşur. Dayanıklılık ve güç sağlamaktadır.

– Emilemez.
– Düğme kısmı parlak titanyum içeriklidir.
– Boyutları 12 – 60 mm aralığındadır.

Ameliyat sonrasında aynı gün fizyoterapistin söylediği diz egzersizlerine başlanır. Birkaç hafta koltuk değneklerinden destek alınması ve dize çok yüklenilmemesi gerekmektedir.

Düzenli egzersiz ve takip sonrası dizdeki stabilitenin korunmasını ve eski fonksiyonların geri kazanılması, ameliyatın başarı ile sonuçlandığını gösterir. 5 veya 6. Aydan itibaren sportif faaliyetlere başlanabilmektedir.

İletişim Formu