KESİKLİ TEK TEK SÜTÜRASYON

Blog TRKESİKLİ TEK TEK SÜTÜRASYON

KESİKLİ TEK TEK SÜTÜRASYON

Şekil 1: Image 2 : Kesikli tek tek sütürasyon
Şekil 2: Kesikli tek tek sütürasyon adımları

KESİKLİ TEK TEK SÜTÜRASYON

Her bir dikiş, birbirine bağlı olmadığı için kesikli sütür olarak adlandırılır. Birini yap, bağla ve bir tane daha yap şeklinde devam eder. Cilt kapatmada en sık tercih edilen yöntemdir. Kapatma ve epidermal yaklaşım için kullanılan standart kriter dikiştir. Küçük bir demet biyopsisi veya travmatik bir laserasyonla oluşturulanlar gibi, minimum ya da hiç gerilimsiz küçük yaralar bağlamında tek başına kullanılabilir. Aynı zamanda, dermis bir dermal veya başka bir derin dikiş tekniği kullanılarak kapatıldığında epidermis yaklaşımına yardımcı olmak için ikincil bir katman olarak da kullanılır.

Kesikli tek tek sütürasyon adımları

  1. Sütürler sağdan sola yatay olarak yerleştirilmelidir. Ancak, solak cerrahlara ters yönde çalışılması önerilir.
  2. İğneyi iğne tutucularla tutarak iğneyi, yaranın uzak tarafındaki dokudan doku kenarından 2-5 mm uzağa yerleştirin. Dikişler kenara çok yakın yerleştirilirse, içeri girmeleri riski vardır. Kenardan çok uzaktalarsa, çok büyük bir doku kalınlığı alınacaktır ve ters çevrilebilir. Bu sebeple; iyileşmesi uzun zaman alabilir veya yara izi yaratabilecek çirkin bir dikiş çizgisi yaratacaktır.
  3. İğneyi karşı tarafa, doku kenarından 2-5 mm uzağa getirin.
  4. Dikiş malzemesini uzak kenardan yaklaşık 3 cm dışarı yapışarak çekin. Dikiş malzemesi düğümü oluşturmak için kullanılacaktır. Sütürü yaranın içinden çekmemeye dikkat edin ; sonra tekrarlamanız gerekebilir.
  5. Sütürün iki ucunu birlikte düğümleyin. Düğüm yaradan ayrılmalı ve insizyonda dinlenmemelidir. Çünkü iyileşme sürecine müdahele eder ve daha sonra dokudan çıkarılması işlemi zorlaşır.
  6. Dikiş malzemesini her iki taraftan kesin ve uçları yaklaşık 2-3 mm uzunluğunda bırakın. Uçlar, sütürün çıkarılması sırasında forseps ile kavrayacak kadar uzun olmalıdır. Çok uzunlarsa, hastaya müdahale edebilirler; çok kısalarsa düğüm çözülebilir.
  7. Sonuçta elde edilen sütür, dokuların bir araya gelmesini sağlayacak kadar sıkı olmalı, ancak kenarların inversiyonunu önleyecek kadar gevşek olmalıdır. Dikiş hattının aşırı gerginliği ve ters çevrilmesi iyileşmeyi geciktirebilir ve ağrıya neden olabilir, bu da hastaya müdahaleye neden olabilir.
  8. Sonraki sütürü yaranın yaklaşık 5 mm altına yerleştirin. Aradaki mesafe yaranın bölgesine ve dokusuna bağlıdır.
  1. Avantajlar ve Dezavantajlar

Kesikli sütürün avantajları:

  1. Dokuların stres altında olduğu bölgelerde kullanılabilir.
  2. Gerginliklerin ayrı ayrı paylaşıldığı büyük yaraların kapatılması için 4-8 mm aralıklı dikişler kullanılabilir
  3. Bir sütürün gevşetilmesi durumunda, diğerleri etkilenmeyecektir
  4. Herhangi bir sekonder enfeksiyon veya hematom durumunda, bazı sütürler çıkarılabilir ve diğerleri yerinde bırakılabilir.
  5. Her sütür arasında parazit olmadığından ve birbirine bağlı olmadığından temizleme kolaydır

Kesikli sütürün dezavantajları:

  1. Yaranın içinde daha fazla düğüm ve daha fazla dikiş materyali bulunur. Bu sebeple; enflamatuar ve enfeksiyon riskinin artması ile sonuçlanabilir.
  2. Kesikli sütürasyon işlemi uzun zaman alır.
  3. Dikiş izlerinin gelişmesi sebebiyle estetik cerrahide tercih edilmemelidir. Dikiş izlerinin gelişmesini önlemek için dikişlerin erken alınması ile risk azaltılabilir.ASLI BİROLKalite Güvence Sorumlusu

İletişim Formu