KENDİNİ ONARAN MALZEME
KENDİNİ ONARAN MALZEME
Velcro oldukça kullanışlı bir malzemedir ve artık aynı özelliklere sahip yumuşak, esnek bir alternatifi var. Bilim insanları, Kaliforniya Üniversitesinde, Velcro sürecini moleküler seviyede taklit ederek, birkaç saniye içerisinde birleşebilen, kendi kendini onaran bir hidrojel yarattı. Geliştirilen hidrojel; cerrahi ipliklerde, hedefli ilaç salınımında, kendi kendini onarabilen plastiklerde ve endüstriyel yapıştırıcılarda kullanılabilme potansiyeli taşımaktadır.
Birbirine doğru uzanan cılız parmaklara benzeyen sarkan yan zincir molekülleri polimere jöle benzeri bir hidrojel özelliği sağlamaktadır. Hidrojelin geliştirilme sürecinde, biyomühendis Shyni Varghese liderliğindeki ekip, bu moleküller için ideal uzunluğun belirlenmesini kolaylaştıracak bilgisayar simülasyonları yaptı. Elde edilen madde kendi içerisinde ya da başka bir hidrojel parçası ile bağlanarak neredeyse anında iyileştirebilir.
Malzemenin davranışı, ortamın pH’ını ayarlayarak kontrol edilebilir. Laboratuvar testlerinde, asidik (düşük pH) bir çözelti içine yerleştirildiğinde iki hidrojel parçası birbirine bağlanır. Bununla birlikte, bu çözeltinin pH’ı yükseltildiğinde, kolayca ayrılırlar. İşlem, parçalar birleştirildiğinde “kaynak” noktasının kuvvetinde bir kayıp olmadan birkaç kez tekrar edilerek test edilmiştir.
Asitli ortamlardaki kuvveti nedeniyle, midedeki ülserleri kapatmak için veya ülserleri hedefleyen ilaç dağıtımı için ideal olabilir. Asit kaplarında oluşan delikleri kapatmak için de uygun olabilir, öyle ki laboratuvarda kullanımı kanıtlanmıştır.
Varghese şimdi farklı pH seviyelerinde de kendi kendini iyileştiren hidrojellerin başka versiyonlarını yaratmayı umuyor, böylece bu hidrojelin asidik koşullar dışında da kullanılmasına imkân sağlamak istiyor.
Kaynak: newatlas