Kompozit Mesh Gelişimi

Kompozit Mesh Gelişimi

Fıtık, karın duvarındaki yırtıktan veya delikten çıkan iç organların cilt altında şişlik oluşturmasıyla oluşur. Fıtığa neden olan bu şişlik bazı zamanlar ortaya çıkarken bazı zamanlar kaybolur. Genellikle öksürünce, ayağa kalkınca veya ıkınma ile ortaya çıkmaktadır. Fıtık cerrahisinde bir çağ açmış olan Eduardo Bassini’nin 19.yüzyılda geliştirdiği ve kendi adıyla anılan ameliyat ile birlikte 1990’lara kadar yama ile onarım popüler hale gelmeye başlamıştır. Ancak fıtık ile onarımların uzun vade sonuçları iyi bir düzeyde olmadığı yıllar içinde yapılan uygulamalarla görülmüştür.

Uygulanan geleneksel yöntemlerde ciddi bir gerilim ile hastanın kendi dokuları dikiş ile birbirine yaklaştırılıyordu. Ameliyat sonrası bu gerilim ile şiddetli ağrılar rahatsızlık hissine sebep olup hasta normal yaşamına daha geç uyum sağlarken aynı zamanda uzun vadede hastalık tekrarlanabiliyordu. Geleneksel yöntemler ile uygulanan bu onarımların sonuçlarından istenilen verim alınamamış ve cerrahlar daha iyi sonuçlar alabilmek için farklı uygulamalar aramaya başlamıştır.

1950’lerden itibaren başlatılan ve yüzyılın sonlarına doğru daha fazla detaylı hale gelen bilimsel çalışmalar ile birlikte Amerikalı cerrahlar fıtığın aslında bir dokusal yetersizlik sorunu olduğunu ve geleneksel yöntemlere göre yapılan, hastanın kendi dokularının tekrar birbirine dikilmesi şeklinde olan ameliyatların yeterli olmayacağını ortaya çıkarmışlardır.

Bu düşünceler ile birlikte abdominal fıtıkların veya kasık fıtıklarının bölgeye yerleştirilecek olan kompozit mesh ile onarımından daha iyi sonuçlar alabileceklerini söylemişlerdir.

Cerrahların teorik ve pratik çalışmaları sonucunda ve geleneksel yöntemlerden sonra açılan yeni çağ ile birlikte fıtık açıklıklarının kompozit mesh ile kapatılması, güçlendirilmesi ve onarılması sağlanmıştır. Günümüzde kullanılan ve ideale yakın bir ürün tasarımına aynı zamanda işlevselliğine sahip olan kompozit mesh hastanın kendi hücreleri ve dokuları ile bütünlük sağlayarak güvenilir ve yeni bir doku ile bu direncin kalıcılığını da sağlamaktadır.

Kompozit mesh kelime anlamından da çıkarılacağı gibi birden fazla farklı materyal kullanılarak üretilir. İleri teknoloji ile üretilen yama, anlamına gelen meshin yerleştirileceği anatomik bölgeye ve fıtığın tipine göre kullanılan yapı değişmektedir.

Fıtık onarımları için günümüzde kullanılan meshlerin çoğunluğu sentetik materyallerden üretilmektedir. Kısmi emilebilir olarak üretilen kompozit mesh insan dokusuna entegre olabilirken eski zamanlardaki cerrahi operasyon sonrası yaşanan olumsuzlukların aksine hastaya günlük yaşamında konforlu bir süreç sunmaktadır.

İletişim Formu