HALSTED SÜTÜRÜ

Blog TRHALSTED SÜTÜRÜ

HALSTED SÜTÜRÜ

Şekil 1 Kesikli Halsted Sütürü
Şekil 2 Sürekli Halsted Sütürü

William Halsted, M.D. (1852-1922), adını taşıyan temel cerrahi prensiplerini geliştiren, yenilikçi bir ABD’li cerrahtı. Halsted, Johns Hopkins Hastanesi’nin “Büyük Dörtlü” olarak anılan kurucu profesörlerinden biri olarak benzersiz tekniklere sahipti, bu teknikleri hastalar üzerinde büyük bir özgüvenle uyguladı ve çoğu zaman öğrencilerini dahi şaşırtan mükemmel sonuçlar elde etti. Daha sonraları Modern Cerrahinin Babası olarak adlandırılan Halsted, çok sayıda konsept, ameliyat ekipmanı ve cerrahi prosedür geliştirdi;

ABD’deki ilk kolesistostomi operasyonlarından birini gerçekleştirdi (sabaha karşı 2’de annesini mutfak masasında ameliyat etti), ABD’deki ilk kan transfüzyonlarından birini gerçekleştirdi (kanını, yeni doğum yapan kız kardeşine verdi), asepsisin ve hijyenin önemini vurguladı, yara iyileşmesini araştırdı, meme kanseri için ilk radikal mastektomiyi yaptı, ince lastikten yapılmış cerrahi eldiveni tanıttı, tiroid, safra, herni, bağırsak ve arteriyelde önemli ilerlemelere katkıda bulundu, hemostazın ilk savunucularından biri ve yara iyileşmesinin araştırmacılarındandı, sıcaklık takibinin tıbbi kayıtlara dahil edilmesinden sorumluydu.

Şekil 1 Kesikli Halsted Sütürü

Halsted sütürü, deri altı fasyaya yerleştirilen ve yaraya paralel uzanan hem kesikli hem de sürekli olarak yapılabilen bir inversiyon sütürdür. Bu teknik, yara kenarının içeri çevrilmesini sağlar ve uçlar birbirine bağlanır. Temelde Lembert sütürünün (bkz. Lembert sütürü) yaraya paralellel olarak ek bir çevresel bağlantı ile bir sonraki köprüye devam eden, sütüre destek bir yapı sağlayan bir modifikasyonudur.

Belirtilen adımlar izlenerek gerçekleştirilebilir (1-4 adımlar Lembert ile aynıdır):

  1. İğne, yara kenarından yaklaşık 8 mm mesafedeki epidermise dik olarak yerleştirilir.
  2. Hassas bilek hareketleri ile, iğne dermis yüzeyinin altından döndürülür ve iğne ucu cildin ipsilateral tarafındaki yara kenarından 2 mm uzakta çıkar.
  3. İğne, kesiye temas etmeden, karşı taraftaki yara kenarından 2 mm uzakta cilde dik olarak penetre eder.
  4. İğne dermis yüzeyinin altından döndürülür ve kesiden 8 mm uzaktan cildi terk eder. Böylece diğer taraftaki işlemin tersi tekrar edilmiş olur.
  5. İğne çıkışından 6-8 mm uzaklıkta, yaraya paralel olacak şekilde cilde tekrar giriş yapılır ve 1-4 adımları tekrarlanır.
  6. Sütür kesikli olarak yapılacaksa (Şekil 1) nazikçe düğümlenir ve böylece bir dikdörtgen dikiş yaratılır. İşlem kesi boyunca tekrarlanarak yara kapatılır.
  7. Devamlı olarak atılması planlanıyorsa (Şekil 2), ilk giriş noktasının hizasından başlanacak şekilde 1-5 arasındaki işlemler yara sonuna kadar tekrarlanır ve düğüm atılarak yara kapatılır.
  8. İki şeklinde de düğüm atma işlemi sırasında epidermis boyunca gerginliği en aza indirmek ve yara kenarlarının aşırı daralmasını önlemek için özen gösterilir.

İletişim Formu