FORD INTERLOCKING DİKİŞ TEKNİĞİ
FORD INTERLOCKING DİKİŞ TEKNİĞİ
Ford interlocking dikiş tekniği, basit sürekli dikişe çok benzer, ancak bir sonraki dikişi atmadan önce, iğne, kenetlenmek için bir önceki dikiş halkasından geçirilir ve yavaşça çekilir. Dikiş, kesinin sonunda, sütürün serbest ucunu düğümlemek için kullanılan ayrı bir halka oluşturularak sona erer. Basit sürekli dikiş tekniğinin bir modifikasyonu olan bu sürekli teknikte, iğne aynı yönde, dokulardan dik olarak geçirilir. İğne dokulardan geçirildikten sonra, önceden yerleştirilmiş dikişten çekilir ve sıkılır. Kilitli sütür, laparotomiyi takiben deride yaygın olarak kullanılır. Özellikle kalın ciltlerde cilt kenarlarında iyi bir yaklaştırma elde edilebilir.
Bu sütür tekniği hassas adaptasyon sağlar ve kısmi bir yara durumunda daha fazla güvenlik sağlar; çıkarmak zor olabilir, basınç nekrozuna neden olabilir ve gerilim altında yerleştirildiğinde dokuya gömülebilir. Ford interlocking sütür tekniğinin özellikleri şöyledir: süreklidir ve kan akışına etkisi basit sürekli sütür tekniğine benzer.
İğne iğne tutucularla tutularak, basit bir kesilmiş sütür yerleştirilir ve düğümlenir, ancak iğneye bağlı olmayan sütür materyalinin sadece ucu kesilir. Düğüm insizyondan uzağa yerleştirilmelidir. Bu düğüm, sütür hattının geri kalanı için bir çapa olacaktır. İğne sütürün halkasından geçirilir ve daha sonra insizyon geçilir ve basit bir sürekli dikişte olduğu gibi karşı taraftaki dokuya yerleştirilir. Bu eylem basit sütürü yerine kilitler. Kesi boyunca ilerlerken bu işlemler tekrarlanır. Bu birbirine kenetlenen sütür bir ‘battaniye dikişi’ biçimidir ve oldukça hızlı bir şekilde yerleştirilebilir. Dokuya basit kesintili bir desenden daha etkili bir şekilde karşı koyar ve gerilimi daha iyi dağıtır. Dikişi bitirmek için, iğne henüz dışarı çıkarıldığı dokuya geri yerleştirilir ve diğer taraftan çıkmak için kesi boyunca geçirilir. İğneye yakın olan iplik halkası sütür ucuna bağlanır. Kilitleme etkisi, hattın hastanın müdahalesinin bir sonucu olarak çözülme olasılığının düşük olduğu anlamına gelir.
Bu dikiş diğer dikişlerden daha fazla dikiş malzemesi kullanır. Yaranın iç dokularından dış ortama maruz kalan sütür materyalini çekmekten kaçınmak için her bir ilmek ayrı ayrı kesilmesi gerektiğinden çıkarmak zaman alabilir.