EMİLMEYEN SÜTÜR NEDİR , NERELERDE KULLANILIR ?

Blog TREMİLMEYEN SÜTÜR NEDİR , NERELERDE KULLANILIR ?

EMİLMEYEN SÜTÜR NEDİR , NERELERDE KULLANILIR ?

EMİLMEYEN SÜTÜR NEDİR , NERELERDE KULLANILIR ?

Sütür cerrahi operasyonlar esnasında yaraların kapanması, kanamanın durdurulması ve dokunun kaynaşması için kullanılan bir tıbbi malzemedir. Emilebilen ve emilmeyen sütür olmak üzere farklı çeşitleri bulunan sütürün en az 4000 yıldır kullanıldığı bilinmektedir. Emilmeyen sütürler uygulamanın yapıldığı bölgede kalıcı olan ve vücut tarafından kendiliğinden yok edilmediği için doktor kararı dahilinde işlem yapılarak yerinden sökülen tıbbi ipliklerdir.

Sütür Nedir?

Pek çok türü bulunan sütürün en uygun olanının seçilmesi, yaranın derinliğine ve vücudun hangi bölgesinde kullanılacağına göre değişiklik gösterir. Kanayan yaralar, cerrahi kesiler sütür sayesinde kapatılır. Sütürün insanlık tarihinde en az 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Kızılderililer, Antik Yunan halkı gibi her medeniyet seviyesinde bu cerrahi malzemenin kullanıldığına dair tarihi kanıtlar bulunur.

Geçmişten günümüze dek uygulanan bu tıbbi teknik artan teknolojik olanaklar sayesinde çeşitlenerek gelişim göstermiştir. Cerrahi kesinin kapatılması, kanamanın dindirilmesi ve doku bütünlüğünün sağlanabilmesi için sütür materyalleri en uygun olacak şekilde seçilmelidir. İğne, iplik, makas, portegü ve penset sütür için gerekli olan malzemeler arasındadır. Cerrahi operasyondan başarılı bir sonuç elde edilmesi ve yaranın, kesilerin mümkün olan en az izle kapatılması için amaca hizmet edecek sütür malzemelerinin kullanılması çok önemlidir.

Emilmeyen Sütür Nedir?

Emilmeyen sütür günümüzde cerrahi operasyonlarda sıklıkla tercih edilen bir materyaldir. Multifilament ve monofilament olmak üzere farklı dokularda üretilen bu cerrahi ipliklerin kullanımı oldukça kolaydır. Emilmeyen sütür doku içerisinde kendiliğinden yok olmaz; kolayca eğilip bükülebilir. Doku için bu iplik türünün geçişi oldukça basit olduğu için avuç içi, ayak tabanı, mukoza gibi zorlu dokularda da kullanıma uygundur.

Emilen sütür ile kıyaslandığında dokuya daha az hasar veren ve yumuşak yapısı sayesinde dermatolojik cerrahi, kardiyovasküler cerrahi, sinir cerrahisi ve oftalmolojik cerrahide yoğun olarak kullanılmaktadır. Emilmeyen sütürün doğal madde, sentetik polimer ve çelik telden üretilen türleri mevcuttur. Emilmeyen sütürün vücuttan çıkarılması için tekrar küçük bir cerrahi operasyon yapılması gerekir.

Emilmeyen Sütürün Kullanım Alanları Nelerdir?

Emilmeyen sütürler kullanımı kolay ve yumuşak yapıda olması sayesinde pek çok cerrahi işlemde kullanılır. Etilen oksit ile sterilize edilerek kullanıma hazır sunulan bu cerrahi iplikler farklı kalınlık ve uzunluklarda bulunabilir. Polyester, naylon, ipek, sentetik polimerler ve paslanmaz çelik gibi değişik malzemelerden üretilir. Ayrıca iğneli ve iğnesiz hali de mevcuttur. Multifilament ve monofilament olarak genel kullanım ağına sahip olan sütürler kolayca düğüm atılabilmesi, kalıcı doku desteği sağlaması nedeniyle doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Multifilament sütürler birden fazla fiber ipliğin örülmesiyle elde edilir. Monofilament sütür ise tek bir iplikten üretilir.

Emilmeyen sütürlerin kullanıldığı cerrahi operasyon çeşitleri şöyledir:

  • Kardiyovasküler cerrahi
  • Dermatolojik cerrahi
  • Fıtık ameliyatı
  • Yumuşak doku yapıştırması ve bağlanması
  • Oftalmolojik cerrahi
  • Plastik cerrahi
  • Mikro cerrahi
  • Pediyatrik cerrahi
  • Kadın doğum operasyonları
  • Jinekolojik cerrahi
  • Üroloji ve ortopedi
  • Doku kapama ile abdominal duvar kapama

1976 yılından beri Türkiye ve dünya çapında emilen ve emilmeyen sütürler alanında kendini kalitesiyle ispatlamış olan Katsan Cerrahi İplikler sayesinde cerrahi başarılar elde edeceğinize emin olabilirsiniz.

İletişim Formu